Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Wat zijn afvoerloze haarden? We geven antwoord op de veelgestelde vragen.
HC
Julie
12 Jul 23
Wat zijn afvoerloze haarden? We geven antwoord op de veelgestelde vragen.

Haarden zijn altijd al een populaire keuze geweest om warmte en gezelligheid aan een huis toe te voegen. Traditionele haarden vereisen echter vaak een schoorsteen of afvoer om rook en gassen naar buiten te leiden. Maar wat als je geen schoorsteen hebt of de mogelijkheid hebt om er een te installeren? Daar komen afvoerloze haarden om de hoek kijken. We beantwoorden enkele van de veelgestelde vragen die mensen hebben over deze type haarden.

Wat zijn afvoerloze haarden?

Afvoerloze haarden zijn op te splitsen in verschillende type haarden. Er zijn bio-ethanol haarden, elektrische haarden en gelhaarden. De eerste, bio-ethanol haarden, zijn het meest populair. Deze branden op de brandstof bio-ethanol, zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken en ze geven een mooie, echte vlam die de sfeer van een traditionele openhaard nabootst. Elektrische haarden zijn op te splitsen in LED-haarden, hologramhaarden en waterdamphaarden. Alle drie de soorten werken op elektriciteit en hebben geen andere brandstof nodig. Deze haarden geven van zichzelf geen warmte af, want er is geen 'echt' vuur. Wel kan er een ventilatiesysteem geïntegreerd worden dat warmte af kan geven. Gelhaarden ewrken door het verbranden van een gelachtige brandstof dat in een blikje zit. Dit steek je aan en hier komen vlammen vanaf. Deze haarden zijn niet heel milieuvriendelijk als de andere twee opties en zijn niet zo veilig in gebruik, daarnaast zijn de vlammen niet te reguleren. Dit zijn dan ook verschillende redenen waarom we bij Haardcenter geen gelhaarden verkopen. 

Zijn afvoerloze haarden veilig?

Ja, afvoerloze haarden zijn over het algemeen veilig wanneer ze correct worden geïnstalleerd en gebruikt. Ze zijn ontworpen met geavanceerde veiligheidsmechanismen en hebben strenge certificeringsnormen doorstaan om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de veiligheidseisen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat afvoerloze haarden zuurstof uit de kamer halen voor de verbranding, dus het is essentieel om de ruimte goed te ventileren.

Veiligheid bio-ethanol haard

Zijn afvoerloze haarden efficiënt in het verwarmen van een ruimte?

Afvoerloze haarden kunnen een efficiënte warmtebron zijn, omdat er geen warmte verloren gaat door een schoorsteen of afvoerkanaal. De meeste afvoerloze haarden werken op bio-ethanol of elektriciteit en kunnen een aanzienlijke hoeveelheid warmte genereren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat afvoerloze haarden voornamelijk bedoeld zijn als sfeerhaarden en niet als primaire verwarmingsbronnen.

Hoeveel warmte ontstaat dan bij een biohaard in vergelijking met een traditionele haard?

Een biohaard heeft vaak een effect van 2-4 kW, het is lastig om te zeggen hoeveel warmte effect dit precies in een kamer veroorzaakt, maar een traditionele open haard produceert ongeveer 6-8 kW. Hier moet wel rekening gehouden worden met het feit dat een deel van de warmte van een traditionele haard door de schoorsteen weg gaat, wat bij een biohaard natuurlijk niet het geval is. Het meest praktische is om deverwarming aan te laten staan wanneer de biohaard gebruikt wordt, omdat de biohaard toch niet als primaire warmtebron bedoeld is.

Hoeveel verbruikt een elektrische haard?

Elektrische haarden met een verwarmingsfunctie zijn perfect als bijverwarming voor de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte. De haard is dus niet geschikt als hoofdverwarming, daar heeft het niet de voldoende capaciteit voor. De meeste elektrische haarden verwarmen namelijk tot maximaal 2000 Watt (2kW). Vaak heeft een gemiddelde elektrische haard meerdere warmtestanden. Wanneer je de warmtestand gebruikt, dan kan je kiezen uit verschillende verbruiken, bijvoorbeeld 1000 Watt of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur. Ter voorbeeld gaan we ervan uit dat je een elektrische haard met 2000 Watt hebt gekocht. Aangezien er 730 uren in de maand zitten, ziet de berekening er als volgt uit: € 0,39 x 730 = € 284,70 per maand. Mocht je de elektrische haard 12 uur per dag aan hebben, dan ligt de prijs van het energieverbruik tussen de € 81,84 en € 145,08 per maand. Uiteraard is dit slechts een indicatie. 

Elektrische haard met verwarming

Bekijk hier onze elektrische haarden met verwarming

Wanneer je de haard zonder verwarmingsfunctie gebruikt, dalen de kosten fors. Dan verbruikt de haard tussen de 10 en 60 Watt. Je betaalt slechts € 0,02 á € 0,03 per uur. Maandelijks komt dit op een bedrag van € 11,16 mocht je de haard 12 uur per dag aan hebben. Een enorm verschil met een elektrische haard met verwarmingsfunctie. 

Elektrische haard zonder verwarming

Bekijk hier onze elektrische haarden zonder verwarming

Hoeveel verbruikt een bio-ethanol haard?

Het verbruik hangt af van verschillende factoren. Het type haard speelt natuurlijk een grote rol. Een haard met grote brandlijn zal uiteraard meer verbruiken dan een kleine haard. Deze hebben meer inhoud en een langere brandtijd, waardoor de verbruikskosten hoger liggen. Sommige haarden hebben verschillende standen en vuurhoogtes. Wanneer je de haard op de hoogste stand zet, zal het verbruik ook toenemen. 

Gemiddeld gezien kun je met 1 liter bio-ethanol ongeveer 2 uur genieten van een vuurtje. Een literfles bio-ethanol kost rond de €3,33. Dit betekent dat de verbruikskosten zullen uitkomen op €1,65 per uur.

Conclusie

Afvoerloze haarden bieden een uitstekend alternatief voor traditionele haarden voor mensen die geen schoorsteen hebben of de mogelijkheid hebben om er een te installeren. Ze zijn veilig, efficiënt en voegen een gezellige sfeer toe aan elke ruimte. Bij het kiezen en installeren van een afvoerloze haard is het echter belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is. Haardcenter staat altijd klaar voor advies en helpen graag bij de installatie om de veiligheid te waarborgen. Geniet van de warmte en ambiance die een afvoerloze haard kan bieden, zonder de noodzaak van een schoorsteen!

HC
Julie
12 Jul 23

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta