Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
VANWEGE HET JAARLIJKSE TEAMUITJE ZIJN WIJ VRIJDAG 21/6 GESLOTEN
Wat zijn milieuvriendelijke haarden?
HC
Kay
16 Sep 20
Wat zijn milieuvriendelijke haarden?

De haard is natuurlijk het ideale sfeermiddel in je interieur. Daarnaast geeft het veelal een fijne warmte aan een ruimte en kan het heerlijk bijverwarmen. Helaas staat de traditionele haard onder hevige discussie in verband met de klimaatverandering. Welke haarden zijn anno 2020 dan eigenlijk nog verantwoord? Welke haarden zijn milieuvriendelijk? En zijn er ecologische haarden? Wij leggen het voor je uit. 

Wat zijn milieuvriendelijke haarden? 

Een milieuvriendelijke haard is een haard met een zo min mogelijke co2 uitstoot, of beter gezegd geen co2 uitstoot. Veel haarden stoten iets aan co2 uit, maar een elektrische haarden bijvoorbeeld niet. De zogeheten afvoerloze haarden zijn een duurzamer alternatief en milieuvriendelijke(r) dan de traditionele opties. Belangrijke punten waar naar gekeken wordt is: warmteverlies, co2 uitstoot en rendement. 

Warmteverlies

Een open haard staat natuurlijk mooi en kan erg sfeervol zijn. Het brengt mensen bij elkaar bij het knisperend vuur. Het zorgt voor knusse warmte en een welkom gevoel. Helaas is een open haard die brandt op hout of gas niet bepaald efficiënt en duurzaam. Liefst 90 procent van de warmte gaat via de schoorsteen naar buiten toe. Om je woonkamer warm te krijgen en te houden, moet je dus flink blijven stoken. Er zijn ook gesloten open haarden op gas of hout, dus met glas ervoor. Deze verliezen minder warmte via de schoorsteen.

Co2 uitstoot

Verlies van warmte is niet de enige reden waarom een open haard een minder goede keus is. De fijnstof en andere stoffen die vrijkomen, zijn schadelijk voor je eigen gezondheid en die van je buren. Ook van de rook kun je behoorlijk last hebben. Verder komt bij het verbranden van hout of gas het broeikasgas CO2 vrij, zelfs meer dan bij het verbranden van steenkolen. En het hout voor je open haard moet ergens vandaan komen. Minder bomen door kap betekent meer CO2 in de lucht. 

Ecologische haarden: het alternatief

Een ecologische haard, of een milieuvriendelijke haard, krijgt steeds meer aandacht. Een elektrische kachel is een kachel, waarin als brandstof elektriciteit wordt gebruikt. Dit type kachels wordt daarom aangesloten op de netstroom. Veel woningen worden tegenwoordig aangesloten op zonnepanelen waardoor we het huis inclusief haard verduurzamen. Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig bootsen deze echte vlammen bijna perfect na. En dit soort haard is veel duurzamer: er komt geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden. Ook heb je geen rondvliegende as of rook in je kamer meer, wat beter is voor je gezondheid. Een ander groot voordeel is dat je voor een elektrische haard geen schoorsteen nodig hebt. Dit type haard is onderhoudsarm en je zet deze neer waar je maar wilt. Daarnaast is een bio-ethanol haard een goed alternatief. Bio-ethanol wordt als brandstof plantaardige stoffen gebruikt. Deze bestaan voornamelijk uit mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Er is geen rookkanaal benodigd en het stoot geen roet of rook uit. Zo kan je genieten van echt vuur, maar wel veiliger! 

 

HC
Kay
16 Sep 20

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta