Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Merken
Prijs
Tot
Bio-ethanol vloeistof
1 resultaten
Filters & sorteren

Bio-ethanol kopen? 

Bio ethanol is een milieuvriendelijk product dat voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt! Het is ethanol, een soort alcohol, gemaakt van een biologische bron zoals bijvoorbeeld suikerriet, suikerbiet of mais. 

Bio-ethanol is perfect geschikt voor gebruik in open haarden, sfeerhaarden, en tafelhaarden. Door de volledig zuivere verbranding van de bio-ethanol ontstaat waterdamp en zeer weinig CO2. Het is niet nodig extra te ventileren naast de reguliere ventilatie van uw woning via luchtroosters of mechanische ventilatie. Daarnaast is bio-ethanol vaak twee tot drie keer goedkoper dan gel brandstof.

Wat is bio-ethanol vloeistof?

Bio-ethanol is een product dat is geproduceerd uit een biomassa of ander biologisch materiaal.  Sommige bio-ethanol wordt uitsluitend gemaakt van planten zoals bijvoorbeeld, hout, stro of volledige planten. In zo'n geval noemen we het cellulose-ethanol.

Bio-ethanol is voor de eerste keer gebruikt in de jaren 70 bij het begin van de oliecrisis. Deze crisis had als gevolg dat de olieprijzen sterk stegen, waardoor er gezocht werd naar alternatieve stoffen welke als supplement te gebruiken waren. Daarom werden resterende landbouwproducten gebruikt tijdens deze periode.

Wat zit er in bio-ethanol?

Bio ethanol is een biologisch product en wordt gemaakt van natuurproducten zoals riet- en bietsuiker, aardappelen, maïs, graan, etc. Een ander woord voor zuivere bio ethanol is gedenatureerde alcohol. De wetenschappelijk notering voor ethanol is C2H6O. Zoals af te leiden valt uit de chemische reactie bij de verbranding van Bio ethanol: C2H5OH+3O2 ®2CO2+3H2O, komt er enkel CO2 en waterdamp vrij. De damp die vrijkomt is een onschadelijke mengsel van waterdamp en CO2, dit is gelijk aan die van mens en dier bij het uit ademen. Het zuurstofverbruik gedurende de verbranding is te vergelijken met het branden van een aantal kaarsen. Om deze reden is enige vorm van ventilatie wenselijk, voor huizen gebouwd in de laatste 10 jaar is dit geregeld via de standaard aanwezige mechanische luchtcirculatiesysteem. Bij de wat oudere huizen, zonder luchtcirculatiesysteem dient men dit zelf te regelen. Dit kan bijvoorbeeld door een raam op een kier te zetten etc.

Welke soorten bio-ethanol zijn er?

Wij hebben verschillende soorten bio-ethanol vloeistof binnen ons assortiment. Zo hebben wij bio-ethanol van verschillende merken, bijvoorbeeld Planika en PureFlames en daarnaast ook in verschillende eenheden:

Bio-ethanol 5 liter

Voor een kleine voorraad raden wij een bestelling van bio-ethanol aan van 5 liter. Hier doe je ongeveer gemiddeld een week mee.

Bio-ethanol 10 liter

Voor een goede voorraad raden wij een bestelling van bio-ethanol aan van 10 liter. Hier doe je ongeveer gemiddeld 2 weken mee.

Bio-ethanol 20 liter of meer

Wil je ontzorgt worden en de komende tijd niet na te hoeven denken aan te kort komen aan bio-ethanol? Bekijk dan de mogelijkheden met 20 liter of meer. Hier doe je gemiddeld meer dan een maand mee. 

Bio-ethanol verhoudingen

Een goede bio-ethanol voor een ethanol haard bevat een alcohol percentage van 94%. Dit creëert het beste resultaat bij een open haard. Als generale regel is het door de meeste producenten aangeraden om een bio-ethanol te gebruiken met een percentage tussen 94 en 97 procent.

Is bio-ethanol gevaarlijk?

Het doel van een bio-ethanol haard is meestal om gezelligheid te creëren. Hiermee wensen wij een positieve en ontspannen sfeer in de omgeving te creëren. Dergelijke situaties worden niet geassocieerd met gevaar, maar men moet altijd onthouden dat bio-ethanol een brandstof is en er sprake is van echt vuur, wat altijd enige gevaren met zich meebrengt. Bio-ethanol begint te branden zodra men deze in de branders aansteekt, dus als u heeft gemorst of de brander overvol is ontstaat er brandgevaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u de juiste accessoires gebruikt en op een veilige manier met de brandstof omgaat en de instructies voor het plaatsen volgt.

Dit brandgevaar is echter niet iets waar u zich ongerust over hoeft te maken, zolang u gezond verstand gebruikt en alle veiligheidsregels volgt dan is een ethanol haard veilig. We raden wel altijd aan om grondig de handleiding te lezen voordat u gebruik maakt van de haard. De meeste ongelukken gebeuren bij het bijvullen van de tank, dus controleer altijd of u niet geknoeid heeft, voordat u de vlammen aansteekt. Bovendien mag u onder geen enkele omstandigheden de brander bijvullen als deze nog warm is.

Waar moet je op letten bij bio-ethanol? 

Zoals hierboven al gezegd is, is het ontsteken van een open haard geen grapje, en moet u altijd de veiligheidsvoorschriften volgen. Nu geven wij een opsomming van de specifieke risico's waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van een open haard op bio-ethanol:

Koop bio-ethanol van goede kwaliteit. Comprimeer niet op veiligheid vanwege een goedkope prijs.

  • Brandbare stoffen mogen niet naast of in de buurt van de open haard worden geplaatst.
  • De haard mag nooit worden bijgevuld wanneer deze warm is. Het is belangrijk om ongeveer 30 minuten te wachten na gebruik zodat de haard afgekoeld is.
  • Vul nooit de haard bij wanneer deze in gebruik is. Dit kan een explosieve verbranding creëren welke lastig te bedwingen is.
  • Gebruik zo ver mogelijk bio-ethanol met een percentage van 96,6%, anders kan er een verkeerde verbranding en vervelende geuren ontstaan.
  • Gebruik een lange veiligheidsaansteker wanneer u de haard aansteekt. Ethanol verbrand ontzettend snel, en op deze wijze bent u zeker dat uw vingers op tijd weg zijn. Als u een lucifer gebruikt mag u deze niet in de brander gooien.
  • Vul de brander niet verder als de max. indicator.
  • Bij knoeien is het belangrijk dat u dit schoonmaakt voordat u de haard aansteekt.

Dit zijn de belangrijkste veiligheidsfactoren waar u op moet letten bij het gebruik van een ethanol haard - voornamelijk tijdens het bijvullen van de haard. Het kan een goed idee zijn om in een hulpmiddel, zoals een pomp, te investeren zodat u de haard eenvoudiger en veiliger bij kunt vullen. De maatregelen gelden voor zowel binnen- als buitengebruik. Als u meer vragen heeft met betrekking tot sfeerhaarden, dan zit onze klantenservice klaar om u te helpen.

Hoe lang doe je met 1 liter bio-ethanol?

Afhankelijk van de kwaliteit van de bio-ethanol kan je met 1 liter ongeveer 2 uur een bio-ethanol haard laten branden. Dit is wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de brander én van het vloeistof. Sommige vloeistoffen zijn bijvoorbeeld minder puur van vorm, zijn maar 1 keer gezuiverd en hebben een andere verbrandingsproces dan kwalitatief bio-ethanol vloeistof welke tot wel 3x gezuiverd is en puurder van vorm is. 

Hoe duur is bio-ethanol?

De kosten van een bio-ethanol haard kunnen erg variëren. Het hangt af van het type brander. In dit voorbeeld gebruiken we een brander met een capaciteit van 1,5 liter. Dit is namelijk de meest voorkomende brander in een bio-ethanol haard.

Laten we ervan uitgaan dat u de bio-ethanol haard gemiddeld 6 uur per week gebruikt, dat is 312 uur per jaar. De maximale capaciteit van de 1,5 liter brander is 1,5 liter. Met een volle brander brandt de brander drie uur. Het verbruik is dus 0,5 liter per uur. Dat wil zeggen dat de haard per jaar 156 liter bio-ethanol verbruikt. 

Gemiddeld kost bio-ethanol zo'n € 4,00 per liter. Jaarlijks kost een bio-ethanol haard jou dan 156 x € 4 = € 624,00. Maandelijks komt dit neer op € 52,00 per maand. Uiteraard is dit een gemiddelde en kunnen deze cijfers bij elk gebruik afwijken. 

Bio-ethanol abonnement 

Wij van Haardcenter bieden ook bio-ethanol vloeistof aan in abonnementsvorm. Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden. 

 

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €40
Merken