Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Wat zijn de alternatieven voor een gashaard?
HC
Kay van Haardcenter.nl
30 Jun 20
Wat zijn de alternatieven voor een gashaard?

Nederland wordt steeds milieubewuster en de energietransitie is daarmee in volle gang gezet. Van oudsher genieten veel huishoudens nog van een traditionele open haard of gashaard. Maar nu de overheid druk bezig is om bijvoorbeeld nieuwbouw woningen zonder gasaansluiting op te leveren en Nederland steeds energie neutraler te maken, wordt het tijd om eens goed te kijken naar alternatieven. De klimaatdoelstellingen zijn duidelijk gecommuniceerd: Nederland moet minder gas gaan verbruiken en later zelfs nog geen gas meer. De Europese Unie heeft als doel gesteld dat er in 2030 de CO-2 uitstoot 40% lager moet zijn dan in 1990. Tot 2015 was die daling nog maar 12,5%. De rechter heeft besloten dat de uitstoot in 2020 tot wel 25% lager moet zijn dan in 1990. We moeten dus hard op zoek gaan naar alternatieven voor gas.

Want wat is de toekomst nog van een gashaard? Hoe lang kan ik nog met mijn gashaard doen? Of ben je momenteel aan het oriënteren en weet je niet zeker hoe duurzaam een gashaard zal zijn en hoe lang je er van kan genieten? Is het aanschaffen van een gashaard wel verstandig?

Wij van Haardcenter.nl zijn gespecialiseerd in afvoerloze haarden, oftewel alternatieven voor gashaarden en zetten het graag even voor je op een rijtje. 

Wat zijn de alternatieven voor een gashaard?

In veel nieuwbouw woningen, maar ook in bestaande woningen, is geen gasaansluiting meer aanwezig. Dit geldt ook voor woningen welke aangesloten zijn op stadsverwarming. In Nederlandse huishoudens komt het bijna altijd wel voor dat er een vorm van bijverwarming aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een open haard, elektrische haardje, gashaard, tafelhaard of andere manieren. Consumenten welke nu op zoek zijn naar een haard (met verschillende doelen) zijn nu al bezig om te zoeken naar alternatieven voor een gashaard. Maar wat zijn je opties? 

Bio-ethanol haard als vervanger van een gashaard

Een bio-ethanol haard is bij uitstek de vervanger van een gashaard. Het gaat hier namelijk ook om echt vuur en echte warmte. Een bio-ethanol haard kan net als een gashaard een ruimte heerlijk bijverwarmen. Echter, een bio-ethanol haard brengt veel meer voordelen met zich mee:

 • Geen rookkanaal benodigd: een bio-ethanol haard heeft geen afvoer of rookkanaal nodig. Je hoeft alleen af en toe de ruimte te ventileren. 
 • Geen roet of rook: een bio-ethanol haard heeft schoon vuur. 
 • Geen hoge installatiekosten: doordat een rookkanaal overbodig is, scheelt dit enorm in de installatiekosten. Veel bio-ethanol haarden zijn zeer gemakkelijk te installeren of in te bouwen. 
 • Gemak: veel bio-ethanol haarden zijn er ook in toegankelijke modellen, zoals vrijstaand, hangend, muur of tafelhaarden. Hier is geen installatie voor nodig. Je zet de haard op de plek neer waar je de bio haard wilt hebben en je bent klaar.
 • Goedkoper in verbruik: een bio-ethanol haard brandt op bio-ethanol vloeistof en dit is goedkoper in de aanschaf dan het verbruik van een gashaard. Een mooie meevaller dus!

Een aantal nadelen zijn uiteraard ook aanwezig. Hetzelfde als bij een gashaard gaat het bij een bio-ethanol haard ook om echt vuur. Sommige bio-ethanol haarden hebben voor het vuurspel geen beschermglas. Als je kiest voor een vrijstaande bio-ethanol haard of een tafel variant waar huisdieren en/of kinderen makkelijk bij kunnen, dan brengt dit natuurlijk wel een gevaar met zich mee. Houdt bio-ethanol haarden altijd op afstand van kinderen of huisdieren of zorg er voor dat je een veilige variant kiest welke hoog aan de muur hangt, aan het plafond hangt of zorg voor de optionele beschermglas. 

Elektrische haard als vervanger van een gashaard

Wil je een volledige veilige optie? Enkel stekker in het stopcontact en klaar? Kies dan voor een elektrische haard als perfecte alternatief voor een gashaard. Een elektrische haard is tegenwoordig zo realistisch gemaakt door bepaalde merken dat het niet meer te onderscheiden is van een echte gashaard. Zo brengt het een aantal voordelen met zich mee:

 • Realistisch: tegenwoordig lijken elektrische haarden steeds echter. 
 • Aanpasbaar: met de huidige technologieën is het mogelijk om praktisch alles aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmte welke van de haard afkomt, kleuren van het vlammenspel, de grootte van het vlammenspel, etc. 
 • Gemak: vaak zijn de elektrische haarden voorzien van een afstandsbediening waardoor je de haard gemakkelijker kan bedienen. Bij gashaarden en bio-ethanol haarden is dit ook mogelijk, maar kost het in verhouding duurder. 
 • Plug & play: alleen de stekker in het stopcontact en je bent al klaar! 
 • Vaak duurzaam: veel elektrische haarden zijn duurzaam door zijn lage verbruikskosten. Mensen met bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen bij overproductie de elektrische haard inzetten om de ruimte heerlijk bij te verwarmen. 

Ook bij een elektrische haard zijn er nadelen aanwezig. Zo heeft een elektrische haard uiteraard geen echt vuur en zijn sommige haarden enkel voor de sfeer in te zetten. Bij een hoge watt verbruik je weer meer elektriciteit. 

Daarnaast zijn er ook nog verschillende elektrische haarden beschikbaar, zoals:

 • Opti-myst / waterdamp haarden. Hiervoor kan je kiezen of je voor een waterreservoir gaat of aansluiting op je waterleiding. Dit zijn zeer realistische haarden welke werken op waterdamp. 
 • LED haarden. LED haarden zijn vaak hangende modellen of inbouw modellen welke op LED technieken functioneren en vaak alleen ingezet worden als sfeerhaard. Deze zie je ook vaak terugkomen in cinewalls. 

Zoals je ziet zijn er talloze alternatieven voor gashaarden welke, naar onze mening, ook nog voordeliger en beter kunnen uitpakken in veel situaties. De lage tot geen installatiekosten, lagere verbruik en nieuwe technologieën maken het dat er ondanks de maatregelen voor een gasloze Nederland, iedereen alsnog kan genieten van alternatieven haarden in plaats van gashaarden.

Heb jij vragen aan de hand van deze blog omtrent de mogelijkheden voor afvoerloze haarden? Neem dan contact op met een van onze haardspecialisten en wij helpen je graag weer verder. 

HC
Kay van Haardcenter.nl
30 Jun 20

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta