Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Alles over ethanol haarden en waarom je deze kiest
HC
Kay van Haardcenter
19 Aug 18
Alles over ethanol haarden en waarom je deze kiest

Wat is een bio-ethanol haard precies?

Een bio-ethanol haard is een haard die, zoals de naam al zegt, werkt op bio-ethanol. Deze vloeibare vloeistof is zeer licht ontvlambaar en kost weinig. Bio-ethanol haarden werken over het algemeen met inzetbare bio-ethanol branders. Dit zijn simpelweg bakken waarin een soort steenachtige spons zit. Deze ’spons’ houdt de vloeistof bij zich en zorgt dat deze niet meer uit de brander ontsnapt om brandgevaar te voorkomen. Door het bijvullen van het reservoir en het aansteken van de vloeistof zet je de haarden aan.

Waarom zou ik moeten kiezen voor een haard op bio-ethanol?

Hoewel Bio-ethanol haarden zeker niet de enige type haarden zijn (er zijn bijvoorbeeld ook gashaarden en houthaarden) lenen deze zich wel perfect voor de meeste moderne interieurs door de enorme flexibiliteit. Los van het feit dat de haarden in talloze designs beschikbaar zijn, is een haard op bio-ethanol ook één van de makkelijkste in gebruik.

Schone en goedkope verbranding

Eén van de grootste voordelen van een bio-ethanol haard is dat deze een schone verbranding hebben. Dit wil zeggen dat tijdens het branden geen geur of rook vrijkomt. Om deze reden is de bio-ethanol haard dan ook in vrijwel alle ruimtes van het huis te gebruiken, mits hier voldoende ventilatie is (dit betekent over het algemeen dat een raam in de kamer voldoende is).

Bio-ethanol zelf is een plantaardige vloeistof die gemaakt wordt van onttrekking uit suikerhoudende planten. Naast dat de vloeistof hiermee erg milieubewust is, is de vloeistof ook erg goedkoop. Een liter pure bio-ethanol haal je al snel in huis tussen € 5,- en € 10,-.

Gemakkelijk in gebruik

Doordat de haard simpelweg werkt op de brandbare vloeistof, is het enige werk dat je hieraan hebt het bijvullen. De gemiddelde branders hebben gemiddeld een brandtijd van 6 tot 8 uur, mits volledig gevuld. De vloeistof hoeft enkel te worden aangestoken middels een lange aansteker om de haard te gebruiken. Ben je vervolgens klaar met het gebruik van de haard? Schuif simpelweg een schuifje op de brander dicht en de vlammen zijn direct gedoofd.

Weinig warmte afgifte

Een ander kenmerkend punt van de haard op bio-ethanol is dat deze, in vergelijking met andere soorten haarden, weinig warmte afgifte heeft. Omdat de haard juist ook dient als sfeerelement betekent dit dat dit soort haarden zich hier uitstekend voor lenen en gemakkelijk in kleinere ruimtes kunnen worden gebruikt zonder het idee hebben in een sauna te zijn beland. Hoewel de haard weinig warmte afgeeft, produceert deze natuurlijk wel echte vlammen. Warmte afgifte is er dus wel, maar zeer gering.

De verschillende typen bio-ethanol haarden

Geen paniek! De keuzes vallen mee, maar het is wel belangrijk even te benoemen dat er verschillende soorten designs in bio-ethanol haarden zijn. Hoewel het volledig afhangt van persoonlijke smaak en ruimte beschikbaar in huis, is het handig te weten uit welke type designs je kan kiezen.

Bio-ethanol wandhaarden

Bio-ethanol wandhaarden zijn haarden die aan de muur bevestigd worden. Bij vrijwel elke haard die je online of in de winkel koopt zit een ophang pakket waarmee je dit binnen no-time zelf hebt geregeld. Het voordeel van een wandhaard is dat deze minder ruimte in de kamer inneemt, omdat deze geen kostbaar vloeroppervlakte in neemt. Het hangen aan de muur heeft voor veel mensen ook een authentieke insteek, omdat de klassieke open haard zich ook altijd in de muur bevindt. Een perfect voorbeeld van een wandhaard is de Cupola wandhaard van Vauni. Deze moderne haard is door zijn moderne uiterlijk een ware eye-catcher inde ruimte.

Vrijstaande bio-ethanol haarden

Vrijstaande bio-ethanol haarden zijn haarden die overal op de vloer geplaatst kunnen worden. De grootte en het gewicht van de haarden kan erg verschillen, maar over het algemeen zijn de haarden ook gemakkelijk te verplaatsen. De indeling van jouw interieur zal er momenteel niet meer hetzelfde bij zal staan als 5 jaar geleden. Met een gemonteerde haard is het verplaatsen even wat lastiger, waarbij een vrijstaande haard gemakkelijk een nieuwe plek in de dezelfde of andere kamer in huis wordt gegeven. Een mooi voorbeeld van een vrijstaande haard is de Steel Tree haard. Deze haard kenmerkt zich door een uniek design dat er prachtig uitziet, of de haard nu aan- of uit staat.

Bio-ethanol inbouwhaarden

Een inbouwhaard is, zoals de naam al doet vermoeden, een haard die binnen een opstelling wordt ingebouwd. Dit kan in de bestaande opening van een open haard, of middels maatwerk. Deze laatstgenoemde is het meest voorkomend en brengt de beste resultaten. Een ingebouwde bio-ethanol haard bestaat veelal uit een enkel of meervoudig aantal branders die simpelweg in een houten en stenen opstelling geplaatst worden en vervolgens worden afgewerkt met keramische elementen als stenen of houtblokken. De voornaamste reden waarom veelal wordt gekozen voor een inbouwhaard op bio-ethanol is omdat er geen afvoerkanaal nodig is voor het gebruik van de haard, waar dit wel is vereist bij een hout- of gashaard. Hierdoor zijn de aanlegkosten voor een bio-ethanol haard relatief laag in vergelijking tot de andere twee.

Bio-ethanol tafelhaarden of losse bio-branders

Als laatste voornaamste type zijn er tafelhaarden op bio-ethanol. Dit type is een aantal jaar geleden een enorme hype geweest waarbij zelf de Lidl de haarden verkocht heeft. Echter was het grote probleem bij dit soort kleinere haarden dat zij niet voldeden aan de veiligheidsvoorschriften en snel uit de schappen werden gehaald. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal producenten die zich wel volledig aan de regels houden en tafelhaarden op bio-ethanol op een veilige manier produceren.

De plaatsing van bio-ethanol haarden

Doordat bio-ethanol haarden vrijstaand zijn, kunnen ze overal geplaatst worden. Het grootste voordeel dat dit met zich meebrengt is dat de haard nooit wordt aangeschaft op een statische plek in huis. Wanneer het meubilair wordt verschoven of er zelfs wordt besloten te verhuizen, verhuist de haard zonder moeite mee. Op deze manier kan door de jaren heen in elke ruimte van het huis genoten worden van de haard. In de zomer staat deze op de veranda en in de winter in de slaapkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Door de makkelijke verplaatsbaarheid kunnen de haarden dus ook buiten worden neergezet. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit vaak alleen kan worden gedaan als de buitenomgeving overdekt is, of als er weinig tot geen wind staat. Met wind zal de vlam helaas niet mooi omhoog branden en raakt het effect van de haard verloren. Tevens is het goed te vermelden dat het overgrote deel van de bio-ethanol haarden ontwikkeld worden voor gebruik binnenshuis. Hiermee is het niet verstandig de haarden lang buiten te laten staan, omdat slecht weer en de dagelijkse omstandigheden van het buiten weer de haard kunnen aantasten.

HC
Kay van Haardcenter
19 Aug 18

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta