Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Elektrische haard als hoofdverwarming, kan dat?
HC
Kay
30 Aug 20
Elektrische haard als hoofdverwarming, kan dat?

Heerlijk genieten van je open haard, steeds meer Nederlandse huishoudens laten een haard toe in hun huis. Nu is het zo dat de traditionele gashaard of houtkachel steeds vaker wordt omgewisseld voor een milieuvriendelijkere oplossing, zoals een bio-ethanol haard of een elektrische haard. Vooral een elektrische haard wint steeds meer aan populariteit, omdat de technieken steeds beter worden en het vlammenspel steeds realistischer lijkt. Vaak bevat een elektrische haard een verwarmingsfunctie, maar dan komt de vraag,

Elektrische haard als hoofdverwarming, kan dat?

Eigenlijk is het antwoord al kort te geven, nee dit kan niet. Een gemiddelde elektrische haard bevat wel een thermostaat functie en geeft een heerlijke warmte af. Vaak zitten er meerdere warmtestanden op de haard welke in te stellen tot (vaak) maximaal 2000 Watt (2 kW). Binnen je woonkamer geeft dit dan bijvoorbeeld een heerlijke bijverwarming, maar het zal onvoldoende zijn om je hele huis mee te verwarmen of de gehele benedenverdieping. De haard kan een ruimte zeker van een goede warmte voorzien, zoals bijvoorbeeld een veranda, serre, woonkamer of slaapkamer. In de herfst of nazomer avonden zal het voldoende zijn om er lekker warm bij te zitten. Echter, wanneer het echt koud wordt, adviseren wij altijd om er van uit te gaan dat de elektrische haard als bijverwarming dient en niet als hoofdverwarming. 

Verbruik bij bijverwarming

Schakel je naar de warmtestand? Dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt. Bij 1000 watt betaal je ongeveer € 0,22 per uur. Heb je een haard met 2000 Watt? Dan ligt het verbruik op € 0,39 per uur. Het ligt volledig aan jouw stookgedrag hoe hoog de maandelijkse energiekosten zijn.

Toekomst perspectief 

Uiteraard betekent dit nog niet dat we het dan hier bij moeten laten. Er zijn nieuwe modellen welke binnenkort op de markt komen, zoals bijvoorbeeld de Planika Astro serie, welke meer warmte afgeven dan de gemiddelde elektrische haard, namelijk 3000 Watt (3 kW). Dit begint al aardig de goede kant op te gaan om een elektrische haard als hoofdverwarming te gaan gebruiken. Echter, dit zal altijd nog wel de beneden verwarming worden. Uiteraard is alles ook nog afhankelijk van de woning zelf. Hoe goed is het huis geïsoleerd, hoe groot is de ruimte, gaat er warmte verloren, is er een open trap aanwezig in de woonkamer, etc. 

Heb jij nog vragen over een elektrische haard en de verwarming mogelijkheden? Neem dan contact op met een van onze haardspecialisten. 

HC
Kay
30 Aug 20

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta