Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Kritiek op houtkachel zwelt aan, wat zijn de alternatieven?
HC
Kay
18 Feb 21
Kritiek op houtkachel zwelt aan, wat zijn de alternatieven?

Hout stoken is veel vervuilender dan tot nu toe werd gedacht, blijkt uit een nieuwe rekenmethode die het RIVM sinds deze week gebruikt. In plaats van 10 procent is liefst 23 procent van de fijnstof in Nederland afkomstig van kachels en open haarden. Kun je nog met een goed gemoed blijven stoken? En wat zijn de alternatieven? 

Is een houtkachel nog wel verantwoord?

In Nederland zijn er ongeveer een miljoen houtstookinstallaties. Een op de tien huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Tijdens het verbranden van hout komt een mengsel aan stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, waaronder fijnstof. De kachel is dankzij de nieuwe rekenmethode de grootste fijnstofbron van Nederland. In plaats van 10% zorgen de houtkachels voor maar liefst 23% van de fijnstof in Nederland... Is het nog wel verantwoord? Tuurlijk, echt vuur is altijd mooi en zorgt voor gezelligheid. Maar het moet wel verantwoord blijven, vinden wij. Tegenwoordig zijn er duurzame alternatieven welke schoon zijn, milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid.

Alternatieven voor een houtkachel?

Zo zijn er genoeg alternatieven voor een houtkachel. Wil je liever verantwoord stoken? Denk dan eens aan een bio-ethanol haard. Een bio-ethanol haard heeft geen afvoerkanaal nodig en schoorsteen, omdat het schadelijke stoffen produceert. Nee, een bio-ethanol is afvoerloos en produceert schoon vuur. Dit houdt in dat er bij het verbandingsproces geen roet of rookvorming ontstaat. Hierdoor is een bio-ethanol haard en perfect alternatief voor een houtkachel. Daarnaast produceert het ook echt vuur én warmte. Ideaal!

Mocht je nog veiliger willen gaan, dan kan je altijd kiezen voor een elektrische haard of waterdamp haard. Tegenwoordig zijn er zeer realistische elektrische haarden op de markt welke bij Haardcenter verkrijgbaar zijn. Wij zijn altijd op zoek over de hele wereld naar de meest realistische, milieuvriendelijke haarden zodat jij je geen zorgen hoeft te maken voor schadelijke uitstoot, maar toch kan genieten van een open haard. 

Mocht je vragen hebben over afvoerloze haarden, neem dan contact op met een van onze haardspecialisten! 

 

HC
Kay
18 Feb 21

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta