Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Ontdek de magie van bio-ethanol haarden
HC
Julie
26 Jun 23
Ontdek de magie van bio-ethanol haarden

Bio-ethanol haarden zijn tegenwoordig steeds populairder, maar wat is bio-ethanol eigenlijk? En waarom wordt het steeds vaker gebruikt in huis? Ook de milieuvriendelijkheid en andere interessante weetjes over deze brandstof wil je vast ontdekken. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over bio-ethanol.

Voordat we op de feiten vooruitlopen, beginnen we bij het begin: wat is bio-ethanol? Bio-ethanol is een vloeistof dat wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals suikerriet, bieten, aardappelen, maïs en graan. De vloeistof Bio-ethanol is 100% milieuvriendelijk. Bij verbranding komen alleen CO2 en H2O vrij. Het is rookvrij, roestvrij en zorgt voor schoon vuur. Er kan een lichte geur aanwezig zijn wanneer de verbranding stopt, maar deze verdwijnt snel. Tot nu toe is het enige milieu-onvriendelijke aan bio-ethanol de plastic fles, maar is tot nu toe ivm brandveiligheid wel de beste optie.

Wat zijn de kosten van bio-ethanol?

Je kunt bio-ethanol zowel online als in winkels kopen. Wij verkopen 12 flessen van 1 liter hier en 4 flessen van 5 liter hier.

Hoe werkt bio-ethanol in een haard?

Bio-ethanol werkt als brandstof in een haard door middel van verbranding. In een bio-ethanol haard wordt de vloeibare bio-ethanol in een speciale brander gegoten. Deze brander heeft vaak keramische stenen of glasvezels die de vloeistof absorberen.

Om de haard aan te steken, wordt de bio-ethanol in de brander aangestoken met behulp van een lange aansteker. De vlammen verspreiden zich over de geabsorbeerde stenen of vezels en zorgen voor een sfeervol vuur. Ook zijn er automatische bio-ethanol haarden waarbij je op een knopje kan drukken, een afstandsbediening kan gebruiken of een app op je mobiel. Bij deze haarden zit de bio-ethanol apart van de ontsteker i.v.m. veiligheid. 

Kun je een bio-ethanol haard binnen en buiten gebruiken?

Bio-ethanol is een veilige brandstof, dus je kunt het zowel binnen als buiten gebruiken. Bij buitengebruik moet je echter opletten dat het niet regent of te winderig is. Anders bestaat de kans dat de bio-ethanol vloeistof uit de brander of haard waait.

Het gebruik van bio-ethanol binnen is perfect voor huizen waar geen rookkanaal of gasaansluiting mogelijk is, zoals nieuwbouwwoningen. Bio-ethanol is vrijwel geurloos (afhankelijk van het type), waardoor ventilatiesystemen niet nodig zijn. Het is echter raadzaam om een deur of raam open te zetten voor de nodige luchtcirculatie.

Let op: als je veel roet en stank ervaart tijdens het gebruik van bio-ethanol, heb je mogelijk een lage kwaliteit bio-ethanol aangeschaft. Zorg dus altijd voor kwalitatief goede bio-ethanol en je zult nergens last van hebben.

De voordelen en nadelen van bio-ethanol

Voordelen van bio-ethanol:

  • Met een bio-ethanol haard geniet je op een schone en duurzame manier van sfeer en warmte in huis.
  • Je hoeft geen grote aanpassingen aan je huis te doen; een raam openzetten is al voldoende.
  • Bio-ethanol is relatief goedkoop als brandstof.
  • Het is een betaalbaar alternatief voor een houtkachel of andere sfeerhaard.

Nadelen van bio-ethanol:

  • Bio-ethanol geeft minder warmte af dan bijvoorbeeld een houtkachel. Als je een ruimte goed wilt verwarmen, is het raadzaam om verschillende haarden te overwegen.
  • Het gebruik van bio-ethanol kan gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk om altijd de handleiding van de haard goed te lezen. Vul de bio-ethanol haard ook nooit te snel bij na gebruik. De vlammen kunnen gedoofd lijken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Hoeveel warmte geeft bio-ethanol af?

Bio-ethanol kan niet echt worden vergeleken met gasproducten. Het geeft wel warmte af, maar het is geen verwarmingselement zoals een gashaard of een houtkachel. Een kleine bio-ethanol tafelhaard zal dus geen warmte afgeven en dient voornamelijk ter decoratie. Een wandhaard of een grotere inbouwbrander op bio-ethanol zal daarentegen wel wat warmte afgeven, maar kan geen hele ruimte verwarmen.

Is bio-ethanol veilig?

Zoals eerder vermeld, is bio-ethanol een schone en veilige brandstof, mits je de haard natuurlijk correct gebruikt.

Lees altijd de handleiding van je bio-ethanol haard of brander zorgvuldig door voordat je deze gebruikt. Daarnaast zijn er nog een paar andere punten waar je op moet letten bij het gebruik van een bio-ethanol haard:

  • Steek de bio-ethanol in de brander aan met een lange aansteker.
  • De vlammen van een bio-ethanol haard hebben wat tijd nodig om mooi te branden, ongeveer 15 minuten. Wees geduldig.
  • Wacht minstens 30 minuten voordat je de brander bijvult nadat de bio-ethanol is opgebrand. Het kan lijken alsof de bio-ethanol volledig is opgebrand, maar dit hoeft niet het geval te zijn.
  • Als je de bio-ethanol haard eerder wilt doven, gebruik dan de meegeleverde vlamsluiter om de brander af te sluiten.

Waar koop ik een bio-ethanol haard?

Haardcenter heeft het grootste assortiment aan bio-ethanol haarden. Bekijk onze bio-ethanol haarden hier.

HC
Julie
26 Jun 23

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta