Naast deze regio's geldt het stookalert ook voor Flevoland, Drenthe en Friesland. Het instituut geeft het stookalert af om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

Schadelijke stoffen bij verbranding van hout

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij. Denk daarbij aan fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. 'Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals mist, als het windstil is, of bij een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen', stelt het RIVM.

Op dit moment is er in de zeven provincies waarvoor het stookalert geldt sprake van die ongunstige weersomstandigheden. Het stookalert wordt afgegeven als de helft van een provincie minimaal zes uur lang een verwachting heeft voor deze ongunstige weersomstandigheden.

Toekomst van houtkachels?

Het is uiteraard vervelend om te horen als je je haard niet mag aanzetten vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen. Uiteraard zijn er altijd nog veel alternatieven beschikbaar. Hier bij Haardcenter focussen wij ons op ecologische, milieuvriendelijke haarden welke geen co2 uitstoot hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrische haarden en bio-ethanol haarden