Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Welke kosten gaan gepaard met het bezitten van een afvoerloze haard?
HC
Julie
28 Jul 23
Welke kosten gaan gepaard met het bezitten van een afvoerloze haard?

Of je nou op zoek bent naar een knusse open haard of naar een stijlvolle haard om je interieur op te fleuren, het kiezen van de juiste haard kan een uitdagende taak zijn. Er zijn talloze factoren waar je rekening mee moet houden voordat je tot aanschaf overgaat. Om het keuzeproces voor een haard makkelijker voor je te maken, hebben we de belangrijkste financiële factoren voor je op een rijtje gezet. Want een haard aanschaffen kost geld, maar er komt meer dan alleen dat bij kijken.  

Hoeveel kost het om een haard aan te schaffen?

De kosten van een haard variëren afhankelijk van het type haard, het materiaal en het merk. Het ligt er ook vooral aan of het een vrijstaande haard is of een inbouwhaard. Bij haardcenter loopt het assortiment uit van niet al te dure laagdrempelige haarden tot duurdere designerhaarden. 

Hoeveel kost de gemiddelde bio-ethanol haard?

Je hebt heel veel verschillende soorten bio-ethanol haarden. Vrijstaande haarden, plafondhaarden, inbouwhaarden en nog veel meer. Om een klein voorbeeld te kunnen geven van de kosten van bio-ethanol haarden, hebben we drie vrijstaande haarden hieronder op een rijtje gezet. Deze staan op volgorde van prijs. Links zie je een wat makkelijker instapmodel, de Bergen van Glow Fire, deze haard kost 997 euro. Daarnaast zie je een haard van Planika, de Scandi, deze is beschikbaar met of zonder 'afvoer'. Deze haard kost 3.133 euro. Daarnaast zie je de Mosswood haard van Neverdark en kost 7.449 euro. Het merk, de grootte, de capaciteit en nog meer factoren bepalen de prijs voor de haard. 

           Lees meer over deze haard                            Lees meer over deze haard                               Lees meer over deze haard

Hoeveel kost de gemiddelde elektrische haard?

Naast dat er veel verschillende soorten bio-ethanol haarden zijn, bestaan er ook veel verschillende elektrische haarden. Om een klein voorbeeld te kunnen geven van de kosten van deze haarden, hebben we drie verschillende haarden hieronder op een rijtje gezet. Deze staan op volgorde van prijs. Links zie je een wat makkelijker instapmodel van Aflamo, deze SuperB 33  haard kost 997 euro. Daarnaast zie je een haard van Henley Stoves, de Aurora 1100. Deze haard kost 2.800 euro. De derde haard is de Ambiance 125 E van Element4 en deze kost 5.995 euro. Het merk, de grootte, de capaciteit en nog meer factoren bepalen de prijs voor de haard. Bij inbouwhaarden moet je er rekening mee houden dat het ook nog van kost om de haard in te laten bouwen (tenzij je het zelf goed kan).

           Lees meer over deze haard                            Lees meer over deze haard                               Lees meer over deze haard

Hoe hoog zijn de installatiekosten voor een afvoerloze haard?

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de installatiekosten. De haarden bij Haardcenter hebben weinig tot geen installatiekosten, omdat er geen rookkanaal nodig is. Bij sommige haarden is het wel raadzaam om ze te voorzien van ventilatie. Hier moet bij het inbouwen van een haard in bijvoorbeeld een tv-meubel rekening gehouden worden. Voor een vrijstaande haard liggen de installatiekosten heel laag, omdat je hier bio-ethanol in kan doen of de stekker in het stopcontact kan steken en hij werkt. 

Hoe hoog zijn de brandstofkosten van een afvoerloze haard?

Verbruik bio-ethanol haard

Het verbruik hangt af van verschillende factoren. Het type haard speelt natuurlijk een grote rol. Een haard met grote brandlijn zal uiteraard meer verbruiken dan een kleine haard. Deze hebben meer inhoud en een langere brandtijd, waardoor de verbruikskosten hoger liggen. Sommige haarden hebben verschillende standen en vuurhoogtes. Wanneer je de haard op de hoogste stand zet, zal het verbruik ook toenemen. 

Gemiddeld gezien kun je met 1 liter bio-ethanol ongeveer 2 uur genieten van een vuurtje. Een literfles bio-ethanol kost rond de €3,33. Dit betekent dat de verbruikskosten zullen uitkomen op €1,65 per uur.

Verbruik elektrische haard met warmtestand

Elektrische haarden met een verwarmingsfunctie zijn perfect als bijverwarming voor de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte. De haard is dus niet geschikt als hoofdverwarming, daar heeft het niet de voldoende capaciteit voor. De meeste elektrische haarden verwarmen namelijk tot maximaal 2000 Watt (2kW). Vaak heeft een gemiddelde elektrische haard meerdere warmtestanden. Wanneer je de warmtestand gebruikt, dan kan je kiezen uit verschillende verbruiken, bijvoorbeeld 1000 Watt of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur. Ter voorbeeld gaan we ervan uit dat je een elektrische haard met 2000 Watt hebt gekocht. Aangezien er 730 uren in de maand zitten, ziet de berekening er als volgt uit: € 0,39 x 730 = € 284,70 per maand. Mocht je de elektrische haard 12 uur per dag aan hebben, dan ligt de prijs van het energieverbruik tussen de € 81,84 en € 145,08 per maand. Uiteraard is dit slechts een indicatie. 

Verbruik elektrische sfeerhaard zonder warmtestand

Heb je gekozen voor een elektrische haard zonder verwarming? Dit wordt ook wel in de volksmond een elektrische sfeerhaard genoemd. Dit zijn haarden welke wel de sfeer met zich mee brengen, maar geen warmteafgifte realiseren. Met een elektrische sfeermaker creëer je een knusse sfeer en geniet je eindeloos van het vuurzicht. Aangezien de haard geen verwarmingsfunctie heeft, daalt het vermogen en de kosten van het energieverbruik. In de zogenaamde sfeerstand verbruikt de haard tussen de 10 en 60 Watt. Je betaalt slechts € 0,02 á € 0,03 per uur. Maandelijks komt dit op een bedrag van € 11,16 mocht je de haard 12 uur per dag aan hebben. Een enorm verschil met een elektrische haard met verwarmingsfunctie. 

 

Benieuwd geworden naar onze haarden? Maak een afspraak in onze Showroom in Heemskerk en bekijk zelf hoe ze branden. Maak hier uw afspraak.

 

HC
Julie
28 Jul 23

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta