Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Welke type haarden zijn er en wat zijn de verbruikskosten?
HC
Julie
04 Aug 23
Welke type haarden zijn er en wat zijn de verbruikskosten?

Een haard kan precies datgene zijn wat je nodig hebt om je woning te transformeren tot een comfortabele oase van sfeer en warmte. Maar welk type haard past het beste bij jouw behoeften en budget? In deze blog gaan we de vijf meest voorkomende haardtypes onderzoeken: hout, gas, elektrisch, bio-ethanol en een pellet-kachel, en hun verbruikskosten vergelijken. Laten we de opties verkennen en ontdekken welke haard het meest geschikt is voor jouw levensstijl.

Houtgestookte haarden:

De klassieke charme van een houtgestookte haard is moeilijk te verslaan. Het knisperende geluid van brandend hout en de heerlijke geur van een brandend vuur dragen bij aan de gezellige sfeer. Houtgestookte haarden hebben echter ook nadelen. Ze vereisen regelmatig onderhoud, het hout moet droog zijn en opslagruimte voor brandhout is nodig.

Verbruikskosten: Over het algemeen zijn houtgestookte haarden goedkoop in gebruik, vooral als je toegang hebt tot gratis of goedkoop brandhout. Als je het hout moet kopen, kunnen de kosten echter variëren, afhankelijk van je locatie en het type hout dat je gebruikt. Haardhout wordt meestal per kuub verkocht. Een kuub haardhout zal je gemiddeld tussen de 50-85 euro kosten. Gemiddeld zul je per maand 1 kuub hout stoken als je hem regelmatig gebruikt.

Gashaarden:

Gashaarden bieden het voordeel van gemak en controle. Met slechts een druk op de knop kun je genieten van een gezellig vuur zonder het gedoe van hout. Moderne gashaarden kunnen zelfs op afstand worden bediend. Het ontbreken van echte vlammen en het beperkte knisperende geluid zijn echter nadelen voor sommige liefhebbers van een traditioneel haardvuur.

Verbruikskosten: Gashaarden zijn efficiënt en kunnen lagere energiekosten hebben dan houtgestookte haarden. De prijs van gas kan echter variëren, dus het is verstandig om de lokale energietarieven te onderzoeken voordat je een gashaard installeert. De wat kleinere haarden hebben een vermogen van zo'n 4kW, terwijl de grotere gashaarden soms wel een vermogen hebben van 12kW. Voor een woonkamer van een gemiddelde grootte (92m3) volstaat een haard met een vermogen van zo'n 7kW. Een gashaard met dit vermogen op volstand verbruikt ongeveer 1 kuub gas per uur. In juli kostte een kuub gas gemiddeld 1,32 euro.

Elektrische haarden:

Elektrische haarden winnen aan populariteit vanwege hun veelzijdigheid en gebruiksgemak. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en de haard aan te zetten. Elektrische haarden zijn veilig, gemakkelijk te onderhouden en komen in verschillende stijlen, van traditioneel tot modern. Ze kunnen verwarmen en ook een knispermodule kan ingebouwd worden. Zo heb je de voordelen van een houthaard zonder de nadelen te ervaren.

Verbruikkosten: Elektrische haarden met een verwarmingsfunctie zijn perfect als bijverwarming voor de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte. De haard is dus niet geschikt als hoofdverwarming, daar heeft het niet de voldoende capaciteit voor. De meeste elektrische haarden verwarmen namelijk tot maximaal 2000 Watt (2kW). Vaak heeft een gemiddelde elektrische haard meerdere warmtestanden. Wanneer je de warmtestand gebruikt, dan kan je kiezen uit verschillende verbruiken, bijvoorbeeld 1000 Watt of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur. Ter voorbeeld gaan we ervan uit dat je een elektrische haard met 2000 Watt hebt gekocht en de haard 24 uur per dag gebruikt (dit gebeurt eigenlijk nooit). Aangezien er 730 uren in de maand zitten, ziet de berekening er als volgt uit: € 0,39 x 730 = € 284,70 per maand. Mocht je de elektrische haard 12 uur per dag aan hebben, dan ligt de prijs van het energieverbruik tussen de € 81,84 en € 145,08 per maand. Uiteraard is dit slechts een indicatie.

 

Bekijk hier onze elektrische haarden.

Bio-ethanol haarden:

Bio-ethanol haarden bieden een ecologisch verantwoord alternatief, omdat ze branden op hernieuwbare brandstof gemaakt van plantaardige materialen. Deze haarden zijn vrij van rook, geur en uitstoot, waardoor ze geschikt zijn voor milieubewuste huiseigenaren. Ze zijn ook zeer flexibel omdat ze geen schoorsteen nodig hebben en overal in huis kunnen worden geplaatst.

Verbruikkosten: Bio-ethanol haarden hebben geen aansluiting op gas of elektriciteit nodig, maar de prijs van bio-ethanol kan hoger zijn dan die van andere brandstoffen, waardoor ze iets duurder in gebruik zijn. Wat verbruikt een bio-ethanol haard?

Het verbruik hangt af van verschillende factoren. Het type haard speelt natuurlijk een grote rol. Een haard met grote brandlijn zal uiteraard meer verbruiken dan een kleine haard. Deze hebben meer inhoud en een langere brandtijd, waardoor de verbruikskosten hoger liggen. Sommige haarden hebben verschillende standen en vuurhoogtes. Wanneer je de haard op de hoogste stand zet, zal het verbruik ook toenemen. Gemiddeld gezien kun je met 1 liter bio-ethanol ongeveer 2 uur genieten van een vuurtje. Een literfles bio-ethanol kost rond de €3,33. Dit betekent dat de verbruikskosten zullen uitkomen op €1,65 per uur.

 

Bekijk hier onze bio-ethanol haarden.

Pelletkachels:

Pelletkachels werken op samengeperste houtpellets die een duurzame en efficiënte brandstofbron vormen. Deze haarden zijn programmeerbaar en bieden een constante warmteafgifte. Pelletkachels vereisen echter een externe opslagruimte voor de brandstof en periodieke reiniging.

Verbruikkosten: Hoewel pellets een hernieuwbare brandstof zijn, kunnen ze duurder zijn dan traditioneel brandhout. Toch zijn pelletkachels over het algemeen energiezuiniger en kunnen ze op de lange termijn besparingen opleveren. Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Als regel mogen we aannemen dat een gezin van vier personen ongeveer 1500 kg pellets zal verbruiken tijdens de wintermaanden. Dit komt ongeveer neer op een prijs van 250 à 400 euro per jaar.

 

Bij Haardcenter hechten we veel waarde aan duurzaamheid. We bieden dan ook duurzame haarden aan zonder rookkanaal. Bij ons kan je dan ook geen Houthaard, gashaard of pelletkachel kopen. Wel verkopen we een groot aantal bio-ethanol en elektrische haarden. Neem hier vooral een kijkje naar ons aanbod. 

 

Benieuwd hoe de haarden in het echt branden? Maak hier dan een afspraak.

HC
Julie
04 Aug 23

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta