Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
Welke vuurbronnen zijn er voor tuinhaarden?
HC
Kay van Haardcenter
19 Aug 18
Welke vuurbronnen zijn er voor tuinhaarden?

Het einde van de zomer nadert gestaag en de temperaturen dalen langzaam weer naar verdraagbare niveau’s overdag. Het nadeel hiervan, naast dat paraderen in je zwemkleding wat minder fijn wordt, is dat het ’s avonds ook behoorlijk kan afkoelen en tot laat genieten in de tuin lastig wordt zonder een berg warme dekens. Maar wees niet gevreesd, de tuinhaard is jouw reddende engel.

Wat is een tuin- of terrashaard precies?

Een tuinhaard of terrashaard is, zoals de naam al doet vermoeden, een haard die bij uitstek geschikt is voor gebruik in de tuin, het terras of patio. De haarden zijn ontwikkeld voor buitengebruik en kunnen in zowel regen als zon zorgeloos buiten blijven staan zonder dat onderhoudt vereist is (over het algemeen).

Hoewel de eerste gedachte bij tuin- of terrashaarden bij veel mensen een vuurkorf of vuurschaal omhoog brengt, zijn de haarden tegenwoordig veel meer dan enkel een bak of schaal waar vuur in brand. Sterker nog, er zijn honderden modellen, soorten, kleuren en types beschikbaar.

De verschillende soorten haarden

Naast de terras- of tuinhaard vanzelfsprekend voorkomen in verschillende designs, zijn er ook duidelijke verschillen tussen de verschillende verbrandingsvormen van de haarden. Over het algemeen zijn de meeste tuinhaarden beschikbaar op verbranding van hout en gas. Enkele haarden maken teven gebruik van bio-ethanol.

Houtkachels buiten

De meest voorkomende vorm van tuinhaarden zijn degene die werken middels de simpele verbranding van hout. Deze haarden bestaan veelal uit een staal of gietijzer frame dat goed tegen hitte kan en deze ook uitstraalt naar buiten toe zodat binnen ruime afstand van de warmte kan genieten. Door simpelweg een blok hout aan te steken en in de haard te leggen geniet je uren van de warmte en sfeer. Houthaarden komen voor in velen design, maar vaak zijn de moderne haarden als de Helios houthaard het populairst.

Buiten gashaarden

Een ander bekende soort tuinhaard is de gashaard. De haard werkt op een directe aansluiting op aardgas of middels een gasfles die vaak in het design van de haard verwerkt zit. Het grootste voordeel van een gashaard is dat de haard binnen enkele seconden kan worden aan- of uitgezet.

Door het gasmechanisme en het ontbreken van rookvorming en vonken zijn er met een gashaard meer verschillen in design mogelijk dan met een houthaard. Hierdoor wordt gas veelal gebruikt als bron voor het ontwikkelen van designhaarden voor zowel buitens- als binnenshuis. Een van de bekendste vormen van gashaarden voor buiten zijn vuurtafels. Deze haarden worden vaak als bak binnen een tafel geplaatst zodat er van warmte en sfeer genoten wordt rondom de tafel. Een perfect voorbeeld is de Thermisto sta-tafel, die veel in de horeca gebruikt wordt.

Bio-ethanol buitenhaarden

Tevens worden buitenhaarden op bio-ethanol gebruikt in de tuin of op het terras. Het voordeel van een bio-ethanol haard is dat deze over het algemeen dient voor de sfeer en hiermee ook weinig warmte afgeeft. Het ontbreken van deze warmte kan echter ook direct een nadeel zijn, zeker op de wat koudere avonden. Hiernaast is een bio-ethanol haard buiten enkel te gebruiken als er weinig wind staat, welke de vlammen erg kan beïnvloeden en in sommige gevallen zelfs kan uitblazen. In dit geval is het verstandig een bio-ethanol haard te kiezen die de wind afschermd in het design, zoals de Globe haard van Vauni. Het voordeel van deze en vele andere bio-ethanol haarden is het feit dat je ze na buitengebruik, ook gemakkelijk binnen kan gebruiken!

Elektrische buitenhaarden

Hoewel logisch, wilden we deze laatste toch nog even noemen. Door het gebruik van elektriciteit worden elektrische haarden voor buitengebruik vrijwel tot helemaal niet geproduceerd. We adviseren dan ook niet om de elektrische haard van binnen, naar buiten te tillen. Houdt het dan maar bij een kaarsje.

Het kiezen van de juiste haard

De keuze voor de juiste haard hangt volledig af van de wensen die je hebt. Ben je op zoek naar een primaire bron van warmte en houdt je van het geluid en de sfeer van een echt brandend vuurtje? Kies dan voor een houthaard. Ben je toch liever van het gemak en heb je iets meer te besteden? Dan is de gashaard wellicht een goede optie.

Welk type tuinhaard of terrashaard je ook besluit aan te schaffen, het belangrijkste is dat er voldoende ruimte beschikbaar is in de tuin. De warmte van de haarden moet goed verspreid kunnen worden en kwetsbare meubelen of spullen moeten niet te dicht in de buurt van de haard staan. Denk ook altijd goed na of er niet geregeld kinderen of huisdieren in je tuin of terras rondlopen in verband met de veiligheid.

HC
Kay van Haardcenter
19 Aug 18

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta