Gratis verzending vanaf €200,-
Showrooms op afspraak
Grootste aanbod Nederland en België
De toekomst van hout stoken in Nederland
HC
Julie
25 May 23
De toekomst van hout stoken in Nederland

In deze blog lees je over de toekomst van hout stoken in Nederland en de alternatieven voor traditionele openhaarden. We bevinden ons in een tijdperk waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt. De Nederlandse overheid zet zich in voor het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder fijnstof en CO2. Dit heeft gevolgen voor de houtstookpraktijken in ons land. 

In Nederland heeft houtstoken lange tijd als een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen gegolden. Het werd beschouwd als een hernieuwbare bron van energie, waarbij de CO2-uitstoot werd gecompenseerd door de groei van nieuwe bomen. Echter, in de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de luchtkwaliteit en de impact van houtrook op de gezondheid. Hoewel houtstook momenteel nog is toegestaan, worden er strengere regels opgesteld om de uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Volgens de huidige wetgeving mogen nieuwe huizen na 2022 geen openhaard met een rookkanaal meer hebben. Bestaande haarden moeten voldoen aan de emissienormen en kunnen, indien nodig, worden aangepast om aan deze regelgeving te voldoen. Deze maatregelen zijn bedoeld om de negatieve effecten van houtrook op de gezondheid en het milieu te verminderen.

Naarmate het bewustzijn over de impact van houtrook groeit, worden er stappen ondernomen om de emissienormen voor houtstook in de toekomst aan te scherpen. Dit om ervoor te zorgen dat houtstook een duurzame en milieuvriendelijke praktijk blijft. Er wordt onderzoek gedaan naar geavanceerde technologieën en innovatieve ontwerpen van houtgestookte installaties die de emissies kunnen verminderen. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van efficiëntere verbrandingstechnieken en filtersystemen of het gebruik maken van een bio-ethanol, elektrische of gas haard!

Komt er een verbod op houtkachels?

Nee, de houtkachel wordt niet verboden, maar er zullen wel strengere wet- en regelgeving komen voor nieuwe houtkachels. Nieuwe kachels moeten voldoen aan een keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat  een houtkachel een minimaal rendement moet hebben van 75 % en een fijnstof uitstoot van maximaal 40 milligram per m3.

Alternatieven voor het stoken van hout

Naast het stoken van hout zijn er verschillende duurzame(re) alternatieven beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor het verwarmen van je huis. Met het oog op een duurzamere toekomst bieden haarden zonder rookkanaal een uitstekend alternatief voor traditionele openhaarden. Deze innovatieve haarden maken gebruik van geavanceerde verbrandingstechnologieën die de uitstoot van schadelijke stoffen minimaliseren en tegelijkertijd zorgen voor een gezellige en warme sfeer in uw huis.

Elektrische haarden: Elektrische haarden zijn een populaire keuze vanwege hun gebruiksgemak en veelzijdigheid. Ze creëren realistische vlammen en bieden vaak extra functies, zoals de mogelijkheid tot verwarmen en afstandsbedieningen. Bovendien zijn elektrische haarden volledig rookvrij en hebben ze geen externe ventilatie nodig.

Lees hier meer over elektrische haarden.  |   Bekijk hier onze elektrische haarden.

Bio-ethanolhaarden: Bio-ethanolhaarden werken op een hernieuwbare brandstof, namelijk bio-ethanol, die wordt geproduceerd uit plantaardige materialen. Ze produceren een mooie vlam en hebben geen rookkanaal nodig, waardoor ze gemakkelijk in elke kamer kunnen worden geïnstalleerd. Het enige bijproduct van de verbranding is waterdamp en een kleine hoeveelheid CO2, wat aanzienlijk lager is dan bij traditionele haarden.

Lees hier meer over bio-ethanol haarden.   |   Bekijk hier onze bio-ethanol haarden.

Gashaarden: Moderne gashaarden zijn zeer efficiënt en stoten minder schadelijke stoffen uit dan traditionele openhaarden. Ze bieden het gemak van een knop omdraaien en direct genieten van een warme vlam. Aangezien gashaarden toch iets minder milieuvriendelijk zijn, verkopen wij deze alleen in buitenhaard varianten, omdat het met gas net wat makkelijker is om veel warmte te creëren buiten.

Bekijk hier onze buitenhaarden op gas.

 

 

HC
Julie
25 May 23

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta